BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALARIN ÖNLENMESİ VE ETKİLERİNİN AZALTILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK YAYIMLANDI!
İçerik ekleme tarihi : 05-03-2019
2 Mart 2019 tarihli 30702 sayılı Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi Ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelik, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı ve Ä°çiÅŸleri Bakanlığı tarafından yayımlanmıştır. Bu yönetmeliÄŸin yayımlanmasının ardından 30 Aralık 2013 tarihli ve 28867 sayılı yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.
Bu YönetmeliÄŸin amacı; tehlikeli maddeler bulunduran kuruluÅŸlarda büyük endüstriyel kazaların önlenmesi ve muhtemel kazaların insanlara ve çevreye olan zararlarının en aza indirilmesi amacıyla, yüksek seviyede, etkili ve sürekli korumayı saÄŸlamak için alınması gerekli önlemler ile ilgili usul ve esasları belirlemektir.
Yönetmelikte geçen bazı önemli noktalar aÅŸağıda belirtilmiÅŸtir.
Ä°ÅŸletmecinin genel yükümlülüÄŸü;
Ä°ÅŸletmeci, büyük endüstriyel bir kaza olma ihtimaline karşı, kuruluÅŸta bulunan, büyük kaza senaryo dokümanındaki senaryolara dâhil olan her bir tehlikeli madde için müdahale yöntemi ile koruyucu donanım bilgilerini içeren Ek-7’deki formata göre bir kart(Tehlikeli Maddeye Müdahale Kartı) hazırlar.
Ä°ÅŸletmeci; bu kartı il afet ve acil durum müdürlüÄŸü, il saÄŸlık müdürlüÄŸü, baÄŸlı bulunduÄŸu belediye ve/veya büyükÅŸehir itfaiye teÅŸkilatına ve kuruluÅŸun organize sanayi bölgesi veya endüstri bölgesi içinde yer alması durumunda baÄŸlı bulunduÄŸu bölge yönetimleri itfaiye teÅŸkilatına gönderir.
Tehlikeli Maddeye Müdahale Kartı hazırlanması yükümlülüÄŸü 1 Temmuz 2020 itibariyle zorunlu hale gelmektedir.
Ek-7 kapsamında hazırlanan “Tehlikeli Maddeye Müdahale Kartı” Güvenlik Bilgi Formları (GBF) esas alınarak hazırlanır ve 28848 sayılı Maddelerin Ve Karışımların Sınıflandırılması, Etiketlenmesi Ve Ambalajlanması Hakkında YönetmeliÄŸe uygun olarak maddelerin zararlılık ifadelerini içerir. Bu baÄŸlamda görülmektedir ki, GBF’lerin konusunda uzman, tecrübeli ve nitelikli kiÅŸiler tarafından hazırlanması gereÄŸi bulunmaktadır. Hatalı veya yetersiz bilgiler ile yapılan GBF’lerin sonucu olarak Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi Ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında yapılan çalışmalarınız da eksik veya hatalı olacaktır.
Güvenlik Bilgi Formu (GBF) hazırlama hizmetleri için uzman ekibimiz ile iletiÅŸime geçebilirsiniz.
Ä°lgili Yönetmelik ve eklerine ulaÅŸmak için linki takip edebilirsiniz.