AB Zehir Merkezi Bildirimi (PCN) ve UFI Kodu Kullanımı

Regulation (EC) No. 1272/2008 CLP Tüzüğünün 45.maddesi ve Ek-VIII uyarınca, insan sağlığı * ve/veya fizikokimyasal ** zararlılığı bulunan kimyasal karışımların, AB Zehir Merkezine bildirimlerinin yapılması zorunluluğu bulunmaktadır.


Bildirim, kimyasal karışımı tanımlayan bir dosya hazırlığı gerektirir ve karışıma özel UFI kodu da dosyada bulunur. UFI kodu sayesinde ürünün detaylı bilgilerine sadece ilgili otoriteler ulaşılabilir ve formül detayları tedarik zincirindeki aktörler tarafından görüntülenemez. Böylece, hem formülleriniz ifşa olmaz hem de Zehir Merkezi üzerinden sunulacak acil sağlık müdahalesi, doğrudan karışıma özel ve en doğru yöntemlerle yapılabilir.

Benzersiz Formül Tanımlayıcı (UFI), numerik ve alfabetik olmak üzere 16 karakterden oluşur ve karışım ambalajı üzerindeki etikette bulunmak zorundadır. UFI kodu, ek olarak karışıma ait Güvenlik Bilgi Formu(GBF/SDS) üzerinde de olmak zorundadır.


AB Zehir Merkezi Bildirimi (PCN) ve UFI kodu, Türkiye’deki ihracatçıları nasıl etkiler? 

AB’de yerleşik bulunan ithalatçı firmaların PCN ve UFI kodu gerekliliklerini yerine getirmesi yasal bir zorunluluktur. Türkiye’den AB ülkelerine ihracat yapan firmaların, AB’deki ithalatçının PCN ve UFI kodu gerekliliklerini yerine getirebilmesi için karışımın formül bilgisini paylaşması gerekmektedir. Bu durum formül gizliliğinin ortadan kalkmasına ve kıymetli ticari sırlarınızın ifşa olmasına sebep olacaktır. Bu nedenle, ürünlerinin detaylı içeriklerini net yüzdeler ile müşterileri ile paylaşmak istemeyen Türkiye’deki firmalar bu işlemleri aracılığımız ile yürüterek ürünlerinin reçetelerini paylaşmak zorunda kalmayacaktır. 

Gerek ürünlerinizin reçete bilgilerini korumak gerekse de A.B. müşterilerinize Mevzuat gereklilikleri yerine getirilmiş ürünler sunarak pazarınızı korumak ve geliştirmek için, CRAD mevzuat uzman kadrosu UFI ve PCN bildirimlerinde de yanınızda ve hizmetinizdedir. 

* Kimyasalın zararlılıkları arasında 3 ile başlayan H kodu bulunması halidir. Örneğin; H332, H317, H350.
** Kimyasalın zararlılıkları arasında 2 ile başlayan H kodu bulunması halidir. Örneğin; H225, H240, H290.


Detaylı bilgi için uzmanlarımızla temas edebilirsiniz.   

HİZMET TALEP FORMU

İLETİŞİM BİLGİLERİ