CRAD BLOG

KKDİK YÖNETMELİĞİ KAPSAMINDA KAYIT SÜRECİNE DAİR BİLGİLENDİRME

KKDÄ°K Nedir?
KKDÄ°K (Kimyasalların Kaydı, DeÄŸerlendirmesi, Ä°zni ve Kısıtlanması) YönetmeliÄŸi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından 23 Haziran 2017 tarihinde yayımlanmıştır.

Bu yönetmeliÄŸin amacı; insan baÅŸta olmak üzere diÄŸer canlılar ve çevreyi kimyasallardan korumak, maddelerin zararlarının deÄŸerlendirilmesine yönelik olarak alternatif yöntemlere özendirmek, piyasada rekabet ve yenilikçiliÄŸi artırmak ve kimyasalları kontrol atına almaktır. Bu ÅŸekilde, güvenli ve sürdürülebilir ürünlerin piyasaya sunulması saÄŸlanmaktadır. 

KKDÄ°K YönetmeliÄŸi Kapsamında DeÄŸerlendirilecek Kimyasallar Nelerdir?
KKDÄ°K kapsamında kimyasallar üç ÅŸekilde gruplandırılmıştır ve aÅŸağıda kısaca tanımlanmıştır;

  • Madde; kimyasal element ve bu kimyasal elementin oluÅŸturduÄŸu bileÅŸikler madde olarak tanımlanmaktadır. Bu maddelerin üretimi doÄŸal ya da doÄŸal olmayan yollarla gerçekleÅŸtirilebilir. KKDÄ°K YönetmeliÄŸi kapsamında maddenin kendisinin deÄŸerlendirildiÄŸi gibi maddenin üretimi esnasında ortaya çıkan, üretime belirli bir amaç için eklenmeyen safsızlıklar da madde olarak deÄŸerlendirilmektedir. Maddeden ayrılabilecek olan çözücüler bu yönetmelik kapsamı dışındadır.
  • Karışım; birden fazla maddenin kimyasal özellikleri deÄŸiÅŸmeyecek ÅŸekilde bir araya gelmesiyle oluÅŸan madde topluluÄŸudur. KKDÄ°K YönetmeliÄŸi kapsamında karışımın kendisi deÄŸil, karışımı oluÅŸturan maddeler deÄŸerlendirilmektedir.
  •  EÅŸya; kimyasal yapısından çok, iÅŸlevini belirlemek üzere üretim sırasında özel bir ÅŸekil, yüzey ve tasarım verilen nesnelerdir.


KKDÄ°K YönetmeliÄŸi Kapsamında Taraflar Kimlerdir?
KKDİK kapsamında sorumluluk sahibi tarafların rollerinin iyi belirlenmesi gerekmektedir. Bu roller aşağıda kısaca tanımlanmıştır;

  •  Ä°malatçı; maddeyi Türkiye’de imal eden Türkiye’de yerleÅŸik gerçek veya tüzel kiÅŸiliktir.
  •  Ä°thalatçı; maddeyi pazara arz etmek üzere yurt dışından Türkiye’ye tedarik edilmesini saÄŸlayan Türkiye'de yerleÅŸik gerçek veya tüzel kiÅŸiliktir.
  • Tek Temsilci; Türkiye dışında bulunan imalatçı, formülatör ya da eÅŸya üreticisi tarafından karşılıklı anlaÅŸmaya vararak KKDÄ°K kapsamındaki ithalatçı yükümlülüklerini yerine getirmek üzere atadığı Türkiye içindeki yerleÅŸik gerçek veya tüzel bir kiÅŸiliktir.
  • Alt Kullanıcı; imalatçı ve ithalatçıdan farklı, bir maddeyi kendi endüstriyel ve profesyonel faaliyetleri esnasında kendi halinde veya bir karışım içinde kullanan ve dağıtıcı ya da tüketici olmayan Türkiye'de yerleÅŸik gerçek veya tüzel kiÅŸiliktir. Bu tanıma göre karışım üreten bir firma karışımı oluÅŸturmak için kullandığı maddelerin alt kullanıcısıdır.
  • EÅŸya Üreticisi; eÅŸyayı imal eden veya eÅŸyanın oluÅŸumunu saÄŸlayan Türkiye'de yerleÅŸik gerçek ya da tüzel kiÅŸiliktir.


KKDÄ°K YönetmeliÄŸi Kapsamında Maddenin Dosya Kaydı Nedir?
Kimyasalların imalatı, ithalatı ve kullanımında canlı saÄŸlığı ve çevreyi koruma amacını taşıyan KKDÄ°K YönetmeliÄŸi kapsamında, Türkiye’de faaliyet gösteren ve yılda 1 tondan fazla kimyasal madde imal eden veya ithal eden ÅŸirketlerin, imal ettikleri veya ithal ettikleri kimyasal maddeleri Entegre Çevre Bilgi Sistemi’nin Kimyasal Kayıt Sistemi (KKS) modülünden kayıt yaptırmaları gerektirmektedir. Kayıt dosyaları Çevre, Åžehir ve Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Bakanlığı tarafından denetlenip onaylanmaktadır.

KKDÄ°K YönetmeliÄŸi Kapsamında Kimler Dosya Kaydı Yapar?
KKDÄ°K YönetmeliÄŸi uyarınca KKDÄ°K dosya kaydı yükümlülüÄŸü bulunanlar aÅŸağıda kısaca tanımlanmıştır;

•    Yılda bir ton veya daha fazla miktarda maddeyi kendi halinde veya karışım içinde imal eden imalatçılar ve ithalatçılar
•    Polimer içindeki monomer madde ve diÄŸer maddelerin imalatçısı veya ithalatçısı (Polimerlerin kaydedilmesine gerek yoktur; ancak polimerdeki monomerler ile diÄŸer kimyasallar gerekli koÅŸulların saÄŸlanması durumunda kaydettirilmelidir. Bu koÅŸullar; polimer, monomer madde (ler)den veya monomer birimler biçiminde ve kimyasal baÄŸ yapmış baÅŸka madde (ler)den ağırlıkça % 2 oranında ya da daha fazla içermesi ve monomer madde (ler)in veya diÄŸer madde (ler)in toplam miktarı yıllık bir ton veya üzerinde olması durumudur.)
•    EÅŸya içerisinde bulunan ve kasıtlı salınım yapan maddelerin imalatçısı veya ithalatçısı

KKDÄ°K YönetmeliÄŸine göre bu kiÅŸilerin kimyasallar için kayıt yaptırması zorunludur. Kayıt baÅŸvurusu yapılmayan maddelerin imal edilmesi ya da piyasaya arz edilmesi mümkün deÄŸildir.

KKDÄ°K YönetmeliÄŸi Kapsamında Hazırlanan Teknik Dosya Ä°çeriÄŸi Nedir?
KKDÄ°K YönetmeliÄŸi kapsamında kayıt baÅŸvurusu yapabilmek için ilgili maddeye dair bir teknik dosya oluÅŸturulup Bakanlık onayına sunulmalıdır. Teknik dosyanın içerisinde bulunması gereken bilgiler kısaca aÅŸağıda özetlenmiÅŸtir.

•    Kayıt yapan firma bilgileri
•    Maddeye ait temel bilgiler
•    Maddenin üretim ve kullanım aÅŸamaları hakkında bilgi
•    Maddenin sınıflandırılması ve etiketlenmesi hakkında bilgi
•    Maddenin güvenli kullanımına iliÅŸkin rehber
•    Maddenin kayıt tonajına baÄŸlı olarak KKDÄ°K YönetmeliÄŸi Ek-7 ile Ek-11’inden elde edilen bilgilerin çalışma özetleri ve kapsamlı çalışma kayıtları
•    EÄŸer maddenin kayıt tonajı 10 ton ve üzeri ise Kimyasal Güvenlik Raporu (KGR)

KKDÄ°K YönetmeliÄŸi Kapsamında Bakanlık Tarafından Teknik Dosya Ä°çeriÄŸi Kontrolü Nasıl Yapılır?
Bakanlık, KKS modülünden yapılan kayıt baÅŸvurularına tamlık kontrolü yapar. Bu tamlık kontrolünün amacı dosya içerisinde eÄŸer bir eksiklik varsa bu bilgileri baÅŸvuru sahibinden talep etmektir. Bakanlık 21 iÅŸ günü içerisinde maddenin teknik dosyasının tamlık kontrolünü yapar. Tamlık kontrolünde ortaya çıkan bir eksiklik varsa, maddeyi kaydettiren Bakanlığın belirlediÄŸi tarihe kadar talep edilen eksiklikleri tamamlamalıdır.

KKDÄ°K YönetmeliÄŸi Kapsamında Kayıt Ettiren Tarafından Kayıt Dosyası Güncellenmesi Nasıl Yapılır?
Kaydettiren firmalar veya maddeler ile ilgili geliÅŸmeler olması durumunda Çevre, Åžehir ve Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Bakanlığı’na sunulmuÅŸ olan teknik dosyalarda güncellemeler yapılabilir. Güncelleme gerektiren durumlar aÅŸağıda kısaca belirtilmiÅŸtir.

•    Firma ismi veya adres deÄŸiÅŸikliÄŸi
•    Madde bileÅŸimi deÄŸiÅŸikliÄŸi
•    Ä°mal veya ithal edilen madde miktarındaki deÄŸiÅŸiklik
•    Yeni tanımlanmış kullanım alanları

KKDÄ°K YönetmeliÄŸi Kapsamında Kaydettirenlerin Ä°malat ve Ä°thalatı Durdurmaları Durumunda Sorumlulukları Nelerdir?
Madde için kayıt yapılmışsa, kaydın güncellenmesi (Madde 22) ve bilginin saklanması (Madde 32) yükümlülüÄŸü bulunmaktadır. Bu, bir maddenin imalatını veya ithalatını sonlandıran kaydettirenlerin, Bakanlığa imal edilen veya ithal edilen yeni toplam tonaj (bu durumda 0 ton/yıl) hakkında bilgi vermesi gerektiÄŸi anlamına gelir.

Buna ek olarak, kaydettiren, KKDÄ°K YönetmeliÄŸi kapsamında görevlerini yerine getirmek için ihtiyaç duyduÄŸu tüm mevcut bilgileri, maddenin imal edildiÄŸi, ithal edildiÄŸi, tedarik edildiÄŸi veya kullanıldığı (kendi başına veya bir karışım içinde) en son tarihten itibaren en az 10 yıl saklamak zorundadır. Bu baÄŸlamda, kaydettiren imalat ve ithalatı sonlandırmış olsa bile hala maddeyi tedarik ediyor ve kullanıyorsa, 'en az 10 yıl' olan süre baÅŸlamaz.


 

BAÅžVURU FORMU

İLETİŞİM BİLGİLERİ