CRAD BLOG

KÄ°MYASAL GÃœVENLÄ°K DEÄžERLENDÄ°RÄ°LMESÄ° VE KÄ°MYASAL GÃœVENLÄ°K RAPORU

KKDÄ°K, endüstrinin maddelerin insan saÄŸlığına ve çevreye zarar vermeden üretim, ithalat, kullanım veya piyasaya sürümünü saÄŸlaması ilkesine dayanır.

Kimyasal Güvenlik Raporu (KGR) ve Kimyasal Güvenlik DeÄŸerlendirmesi (KGD), kimyasal maddelerin güvenli kullanımı ve yönetimi için yapılan önemli çalışmalardır. Kimya sektöründeki güvenliÄŸi saÄŸlamak için yılda 10 ton veya daha fazla üretilen ve kayda tabi tutulan maddeler için kimyasal güvenlik deÄŸerlendirmesi yapılır ve kimyasal deÄŸerlendirme raporu hazırlanır. EÄŸer madde SEA YönetmeliÄŸi’ne göre belirtilen eÅŸik deÄŸerinden küçükse ve belirtilen kriterlere uyup maddenin ağırlıkça %0,1’den küçük olduÄŸu durumda kimyasal güvenlik deÄŸerlendirmesi yapılmasına gerek yoktur. 

Kimyasal Güvenlik DeÄŸerlendirmesi (KGD):
Kimyasal güvenlik deÄŸerlendirmesi (KGD), maddelerin özgün zararlılık özelliklerinin belirlenmesini içerir. Bu deÄŸerlendirme süreci, zararlılık sınıfları ve kategorilerine göre maddelerin zararlı etkilerinin tespit edilmesini kapsar. Aynı zamanda süreç, bir kimyasal maddenin potansiyel tehlikelerini deÄŸerlendirerek, bu tehlikelerin kontrol altına alınması için gerekli önlemleri belirlemeyi içerir. Kimyasal güvenlik deÄŸerlendirmesi genellikle bir kimyasal maddenin üretiminden baÅŸlayarak depolanması, taşınması, kullanımı ve atılmasına kadar olan süreçlerin her aÅŸamasını kapsar. KGD'nin amacı, kimyasal maddenin insan saÄŸlığına, çevreye ve diÄŸer sistemlere potansiyel etkilerini minimize etmek ve yönetmek için bilimsel bir temel saÄŸlamaktır.

KGD, Kimyasal DeÄŸerlendirme Uzmanı tarafından yapılır. Bir maddenin yılda 10 ton veya daha fazla üretilmesi veya ithal edilmesi durumunda, kimyasal güvenlik deÄŸerlendirmesi (KGD) yapılması gerekmektedir. Bu deÄŸerlendirme, KKDÄ°K uyarınca bir Kimyasal Güvenlik Raporu (KGR) içinde belgelenir ve kayıt dosyasının bir parçası olarak sunulur. KKDÄ°K Ek 1, maddelerin deÄŸerlendirilmesi ve kimyasal güvenlik raporlarının hazırlanması için genel hükümleri içermektedir. KGD'nin ana hedeflerinden biri, risklerin kontrol edilebileceÄŸi kullanım koÅŸullarını belirlemektir.

KGD, maruziyet deÄŸerlendirmesine, sınıflandırma ve etiketlemeye, risk deÄŸerlendirme sonuçlarına ve maddenin özelliklerine göre deÄŸiÅŸebilir.
Kimyasal güvenlik deÄŸerlendirmesi (KGD) zararlılık belirlenmesi ve deÄŸerlendirmesi ile baÅŸlamaktadır. Ardından tekrar eden KGD süreci, maruz kalma deÄŸerlendirmesi ve risk karakterizasyonuyla tamamlanır. Bu süreçte, temel bilgi gereksinimlerinin saÄŸlanması ve risklerin tüm maruz kalma senaryoları için kontrol edildiÄŸinin gösterilmesi önemlidir.

Kimyasal Güvenlik DeÄŸerlendirilmesi; fiziko-kimyasal zararlılık deÄŸerlendirmelerini, insan saÄŸlığı zararlılık deÄŸerlendirmeleri, çevresel zararlılık deÄŸerlendirmeleri, PBT ve vPvB deÄŸerlendirmesi basamaklarından oluÅŸmaktadır. EÄŸer madde PBT ve vPvB veya Ek 1’deki zararlılıklara sahip ise maruz kalma deÄŸerlendirmesi ve risk karakterizasyonu basamakları da eklenmektedir.


Kimyasal Güvenlik Raporu (KGR):
Kimyasal güvenlik raporu, bir kimyasal maddenin güvenli kullanımı için gereken bilgilerin derlenip sunulduÄŸu bir belgedir. Yani KGR kimyasal güvenlik deÄŸerlendirmesindeki bilgileri içeren ve KGD’de varılan sonuçların olduÄŸu belgedir. KGR, bir kimyasal maddenin özellikleri, zararlılıkları, güvenli kullanımı için gerekli önlemler, acil durum prosedürleri gibi bilgileri içerebilir. Bu raporlar, kimyasal maddenin üreticileri, distribütörleri ve kullanıcıları için önemli bir rehber niteliÄŸi taşır.

Kimyasal Güvenlik Raporu(KGR) kayıt dosyasını oluÅŸturan ana temellerden biridir. Kayıt dosyası, kayıt ettirenin belirli bir madde için kayıt gerekliliklerine uymak üzere sunduÄŸu bilgilerdir. Kayıt dosyasının diÄŸer temeli ise KKS sistemine girilen teknik dosyadır. 

KGR, Kısım A ve Kısım B olmak üzere iki kısımdan oluÅŸur. Kısım A;

•    Risk Yönetim Önlemleri(RYÖ) özeti, 
•    RYÖ’nün uygulandığına dair beyan 
•    RYÖ’nin iletildiÄŸine dair beyan yer almaktadır.

Kısım B ise KKS'deki bir eklentiyle otomatik olarak oluÅŸturulup deÄŸerlendirmeyi bildirir. Kısım B 10 baÅŸlıktan oluÅŸmaktadır. Bu baÅŸlıklarda ilk 8’i tüm kimyasal maddeler için zorunludur. Son iki baÅŸlık ise PBT/vPvB ve zararlı maddeler için zorunludur. Kısım B’nin alt baÅŸlıkları ÅŸu ÅŸekildedir:

•    Maddenin KimliÄŸi, Fiziksel Ve Kimyasal Özellikleri
•    Ä°malat Ve Kullanım
•    Sınıflandırma Ve Etı̇ketleme
•    Çevresel Davranış Özellı̇kler
•    Ä°nsan SaÄŸlığı Zararlılık DeÄŸerlendirmesi̇
•    Fı̇zı̇kokı̇myasal Özellı̇klerı̇n İnsan SaÄŸlığına Zararlılık DeÄŸerlendı̇rmesı̇
•    Çevresel Zararlılık DeÄŸerlendirmesi
•    PBT Ve vPvB DeÄŸerlendirmesi
•    Maruz Kalma DeÄŸerlendirmesi (Ve Ä°lgili Risk Tanımlaması)
•    Kombı̇ne Maruz Kalmaya İlı̇şkı̇n Rı̇sk Karakterı̇zasyonu


KGR kayıtçılara yani tedarik zincirinin alt kısımlarına iletileceÄŸinden dolayı açıkça anlaşılabilir olmalıdır. Uygulanan varsayımlar ve varılan sonuçlar ÅŸeffaf olmalıdır. 


 

BAÅžVURU FORMU

İLETİŞİM BİLGİLERİ