CRAD BLOG

KKDİK YÖNETMELİĞİ KAPSAMINDA LİDER KAYIT DOSYASINA DAİR BİLGİLENDİRME

Lider Kayıt Dosyası Nedir? 

"Lider Kayıt Dosyası", KKDÄ°K (Kimyasalların Kaydı, DeÄŸerlendirilmesi, Ä°zni ve Kısıtlanması) YönetmeliÄŸi çerçevesinde, kimyasal maddelerin güvenliÄŸi ile ilgili sorumlulukları üstlenen kiÅŸilerin bilgilerini ve ilgili belgeleri içeren dosyayı ifade eder. Aynı zamanda lider kayıt dosyası madde için kayıt ettirilecek en yüksek tonaja dair KKDÄ°K’te istenilen veri setini içerir. Bu dosya bir lider kayıt ettiren tarafından sunulur. Lider kayır ettiren, kayıt iÅŸlemini gerçekleÅŸtiren ilk kiÅŸi olarak kendi kayıt dosyasını KKS (Kimyasal Kayıt Sistemi) üzerinden sunmalıdır.  Bu sunum, diÄŸer üyeler kendi kayıtlarını sunmadan önce gerçekleÅŸtirilmelidir. 


Lider Kayıt Dosyası Ä°çeriÄŸi Nelerdir?

Lider kayıt dosyası, ilk olarak lider olan firmanın bilgilerini verir. Maddenin tanımlanması için gerekli bilgileri (maddenin amacı, kimyasal tanımlayıcıları, moleküler ve yapısal formülü ve bileÅŸimi) içerir. Maddenin sınıflandırılması ve etiketlenmesini, kapsamlı çalışma özetlerini, eÄŸer madde ≥10 ton/yıl ise KGR bilgilerini, bilgi güvenliÄŸi ve veri koruma bilgilerini içerir.

Lider, diÄŸer kayıt ettirenler adına bir kayıt dosyasını KKS üzerinden sunar. Bu sunum, diÄŸer üyeler kendi kayıtlarını sunmadan önce gerçekleÅŸtirilmelidir. MBDF'deki diÄŸer potansiyel kayıt ettirenler, liderin dosyasını sunduktan sonra kendi dosyalarını sunabilirler.


Lider Kayıt Dosyası Sunma Adımları Nelerdir?

MBDF (Madde Bilgi DeÄŸiÅŸim Formu) ’deki firmalar arasında lider olmak isteyen firmalar KKS sistemi üzerinden adaylıklarını belirtirler. MBDF’deki firmalar, Lider Adayları sayfasından aday firmalardan birini seçerek, adaya oy verebilir. Ardından seçilen lider firma ile ilgili herhangi bir itiraz ve sorun olmaması durumunda lider firma belirlenmiÅŸ olur. Lider olan firma ilgili madde için lider firma olduÄŸunun beyanını sistem üzerinden yapar.  Bu lider firma, lider dosyanın hazırlanmasından sorumludur. Lider kayıt dosyası sunma süreci aÅŸağıdaki gibidir:

  • Mevcut bilgilerin (testler, raporlar vb.) toplanması,
  • Gerekli tüm belgelerin ve raporların düzenlenmesi ve deÄŸerlendirilmesi,
  • Ek 7-8-9-10 bilgi gerekliliklerine uygun olması,
  • Eksik verilerin belirlenmesi varsa tamamlanması,
  • Veri maaliyetinin paylaşılması,
  • Uygun koÅŸullarda ortak kayıtçılara sunulması.


Lider Kayıt Dosyası Avantajları Nelerdir?

Lider Kayıt Dosyası oluÅŸturmanın ve yönetmenin birçok avantajı vardır:

  • Bilgiler tek noktada toplanır, böylece veri arama ve bilgiye ulaÅŸma süreci hızlanır.
  • Tüm kayıtçılar aynı güncel bilgilere eriÅŸebilir, bilgi uyumsuzluklarını ve çeliÅŸkileri azaltır.
  • Veri hatalarını ve çeliÅŸkileri azaltır.
  • Bilgilere yalnızca yetkili kiÅŸilerin eriÅŸimini saÄŸlar, veri güvenliÄŸini artırır.


Lider Kayıt Dosyası Harç Ücreti Ne Kadardır?    

KKDÄ°K lider kayıt dosya ücreti detaylı bilgisi Çevre Åžehircilik ve Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Bakanlığı Döner Sermaye Ä°ÅŸletmesi web sayfasında yer almaktadır.
 

BAÅžVURU FORMU

İLETİŞİM BİLGİLERİ