REACH UYUMLU SDS (GÃœVENLÄ°K BÄ°LGÄ° FORMU-GBF)
İçerik ekleme tarihi : 07-01-2025
Regulation (EC) No 1907/2006 (REACH), kimyasalların zararlılıklarının tespit edilmesi, belirtilmesi, zararlarına karşı önlemler alınması ve envanterinin oluÅŸturulması konularında bilgi veren ve endüstriye uygulatan yasal bir AB düzenlemesidir. Aynı zamanda Güvenlik Bilgi Formları(SDS)’nın hazırlanması hakkında usul ve esasları da belirlemektedir.
REACH TüzüÄŸünün 2.eki, SDS’lerin formatı, baÅŸlıkları ve hazırlanması usulleri hakkında bilgiler vermektedir. SDS’lerin REACH ek-2 uyumlu olarak hazırlanması bir zorunluluktur. Böylece, tüm AB ülkelerinde bir SDS için aynı kurallar uygulanır ve herkes tarafından anlaşılması saÄŸlanır. Ayrıca, SDS’in daha nitelikli bilgiler ile hazırlanması saÄŸlanmış olur.
SDS’lerin hazırlanması ile ilgili kurallar, maddeler hakkında yapılan yeni çalışmalar ve elde edilen güncel bilgilerden dolayı deÄŸiÅŸmekte ve geliÅŸtirilmektedir. AB Resmî Gazetesi Eurlex bu güncellemeleri bize ulaÅŸtırmaktadır. Dolayısıyla, REACH ek-2 üzerinde yapılan güncellemeleri takip etmek, REACH uyumlu SDS hazırlamak için önemli ve gereklidir.
Bir SDS’in REACH uyumlu olması için gereken temel noktalar ÅŸunlardır;
♦ REACH ek-2 ve güncellemelerinde belirtilen format ve içerik ile hazırlanmalıdır.
♦ Tüm baÅŸlık ve altbaÅŸlıklar doldurulmalıdır, boÅŸ bırakılamaz.
♦ Hazırlama tarihi, revizyon tarihi ve revizyon numarası mutlaka belirtilmelidir.
♦ REACH kayıt yükümlülüÄŸü olan maddelerin REACH kayıt numarası eklenmelidir.
♦ Kimyasalın zararlılık tespiti, Regulation (EC) No. 1272/2008 - CLP uygun olmalıdır.
♦ Kimyasalın taşımacılık ile ilgili bilgileri, uluslararası taşımacılık modlarına(ADR, ADN, ICAO, IATA, IMDG) ait kitaplara uygun olarak tespit edilmelidir.
♦ REACH kaydı 10 ton veya üzeri için yapılan zararlı maddelerin SDS’lerinde mutlaka maruz kalma senaryosu eki bulunmalıdır. Bu SDSlere geniÅŸletilmiÅŸ SDS(eSDS) denmektedir.
♦ Zararlı sınıflandırılan karışım SDS’lerinde risk yönetim önlemleri(RMM) ve iÅŸletim koÅŸulları(OC) tanımlanmış olmalıdır. Bu 3 farklı yolla yapılabilir;
- Karışım SDS’inin özellikle baÅŸlık 8’i olmak üzere diÄŸer tüm baÅŸlıklarda yeterli risk yönetim önlemleri ve iÅŸletim koÅŸulları tanımlanabilir.
- Karışıma ait SUMI(Safe Use of Mixtures Information) hazırlanabilir ve karışım SDS’ine bir ek olarak eklenir.
- Karışım SDS’inin 3.baÅŸlığında belirtilen zararlı maddelerin kendi maruz kalma senaryoları içinden, karışım ürünün kullanım alanına uygun olanlar ayrılır ve karışım SDS’ine bir ek olarak eklenir.