CRAD BLOG

KKDİK TEK TEMSİLCİ NEDİR ve KİMLER TEK TEMSİLCİ ATAYABİLİR?

İçerik ekleme tarihi : 07-01-2025

Tek Temsilci Nedir?

30105 sayılı KKDİK Yönetmeliğine göre yönetmelik gerekliliklerinden sorumlu olan 2 temel aktör bulunmaktadır. Bunlar;

  • Türkiye’de madde imal edenler,
  • Tek madde olarak veya karışım içinde maddeyi ithal edenler.


Bunun yanı sıra, yurt dışında yerleşik firmalar da KKDİK hükümlerine uyum çalışmalarını yapabilirler. Ancak, doğrudan kendileri yapamazlar, Türkiye’de bir temsilci vasıtasıyla yapabilirler. Bu temsilciye KKDİK yönetmeliği çerçevesinde Tek Temsilci denilmektedir.

Tek Temsilci, KKDİK kapsamında aşağıdaki işlemleri yaparak, yurt dışı yerleşik firmanın Türkiye’deki ithalatçıları kapsayacak şekilde KKDİK uyumunu sağlamış olurlar. Bunlar;

► Ön kayıt
► Kayıt
► İzin işlemlerinin yürütülmesi
► Kısıtlama koşullarının takip edilmesi
► Kayıt dosyasının hazırlanması
► Kimyasal Güvenlik Değerlendirmesinin yapılması
► Kimyasal Güvenlik Raporu gerekiyorsa hazırlanması
► Ürüne ait Türkçe Güvenlik Bilgi Formunun ve etiketinin hazırlanması

KKDİK Tek Temsilci, temsil ettiği firma ile arasında bir sözleşme yaparak, görev, yetki ve sorumluluklar net olarak tanımlanır. Bu sözleşmenin daha sonra Kimyasal Kayıt Sistemine yüklenmesi vasıtasıyla, Bakanlık tarafından görünebilmesi sağlanmalıdır.


Kimler Tek Temsilci Atayabilir?

Genel anlamda, Türkiye'de yerleşik olmayan ve Türkiye’ye kimyasal madde ithalatı yapan firmalarla ilgilidir. Bu firmalar, yasal yükümlülükleri yerine getirmek için Türkiye'de yerleşik bir tek temsilci atamak zorundadırlar. Aynı zamanda, tek temsilci ataması hem yerel yasa düzenleyicilerle iletişim sağlanmasına hem de Türkiye'deki düzenlemelere uyumun kolaylaştırılmasına olanak tanır.


1)    Türkiye'de yerleşik olan ancak KKDİK uyum işlemlerini yurt dışı merkezinden yürüten firmalar
Türkiye’de yerleşik tesisi olmasına rağmen, Türkiye'ye kimyasal madde ihracatı yapan Türkiye dışındaki firma, tek temsilci atayabilir ve yurt dışı merkezi üzerinden KKDİK uyum sürecini yönetebilir. 

Örnek: İzmir’de üretim tesisi bulunan AB merkezli kimyasal imalat/ihracat yapan firma, Türkiye’ye kimyasal madde ihraç etmek istiyorsa, AB üzerinden Türkiye'deki yasal düzenlemelere uyum sağlamak ve kimyasal maddelerini KKDİK Yönetmeliği’ne göre kaydettirmek için bir Tek Temsilci atamalıdır. Bu Tek Temsilci, AB merkezli firma adına kimyasal madde kaydını yapacak, güvenlik bilgi formlarını sağlayacak ve diğer yasal yükümlülükleri yerine getirecektir.


2)    Türkiye'de Tüzel Kişiliği Bulunmayan İmalatçılar
Türkiye’de yerleşik olmayan ve herhangi bir tesisi/ofisi/şubesi bulunmayan firma, Türkiye pazarına kimyasal ürün satmak isteyebilir. Bu durumda, yerleşik bir Tek Temsilci atamak gereklidir. Bu Tek Temsilci, tüm yasal sorumlulukları devralacak ve yerel otoritelerle iletişimi sağlayacaktır.

Örnek: Japonya'da üretim yapan bir kimyasal madde imalatçısı, Türkiye’ye ihracat yapmayı planlıyorsa ve burada bir ofis açmak istemiyorsa, Türkiye'deki yasal yükümlülükleri yerine getirecek bir Tek Temsilci atayacaktır.
 

BAŞVURU FORMU

İLETİŞİM BİLGİLERİ