KAYNAKLAR

Malzeme Güvenlik Bilgi Formu (MSDS/SDS/GBF) Nedir?

MSDS, “Material Safety Data Sheet” anlamına gelir. İlgili yasal yayınlarda artık “Material” kelimesini kullanmamakta ve sadece SDS olarak belirtilmektedir. Türkçe karşılığı “Güvenlik Bilgi Formu (GBF)”dur.


Kimyasal madde/karışımların, insan sağlığı ve çevre üzerine olan zararlılık etkilerini, fizikokimyasal zararlılıklarını açıklayan; bu zararlılıklara karşılık alınması gereken önlemleri de açıklayan, 16 ana başlık, 49 alt başlıktan oluşan formdur. 


Güvenlik Bilgi Formunu hazırlayan veya tercüme eden kişinin AKREDİTE KURULUŞ tarafından belgelendirilmiş, SERTİFİKALI Kimyasal Değerlendirme Uzmanı(KDU) olması bir ZORUNLULUKTUR. 

“T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 23 Haziran 2017 tarihinde 30105 (Mükerrer) sayılı Resmi Gazetede “KKDİK (Kimyasalların Kaydı, Değerlendirmesi, İzni ve Kısıtlanması) Hakkında Yönetmelik” ve Ek-2’de belirtilen koşullarda hazırlanması bir ZORUNLULUKTUR.
Kimyasal maddelerin/karışımların kullanımı ve depolanması sırasında oluşabilecek İşçi Sağlığı İş Güvenliği risklerini ortadan kaldırmaya yönelik çalışmaların önemli bir parçasını oluşturan ve kullanıcıyı doğru ve yeterli düzeyde bilgilendirmek amacıyla hazırlanan, ilgili kimyasal maddelerin tehlike ve riskleri ile diğer bilgileri içeren dokümanlara malzeme Güvenlik Bilgi Formu adı verilir.

GBFlerin (MSDS) işyerlerinde Türkçe olarak bulundurulması yasal bir zorunluluktur.

Malzeme Güvenlik Bilgi Formunun Amacı Nedir?
Piyasaya arz edilen zararlı maddelerin ve karışımların insan sağlığı ve çevre üzerinde yaratabilecekleri olumsuz etkilere karşı etkin kontrolünü ve verimli gözetimini sağlamak, oluşabilecek meslek hastalıklarının ve iş kazalarının engellenmesini sağlamaktır.
 
CRAD, 40 ülkenin resmi dilinde, ülkelerin kendi mevzuat gerekliliklerine uygun olarak GBF (SDS-MSDS) hazırlayabilmektedir.
 

İLETİŞİM BİLGİLERİ