CRAD BLOG

ESKİ FORMAT SDS'LER İÇİN SÜRE DOLDU!!!

İçerik ekleme tarihi : 30-11-2012

 

A.B Bölgesi’ne giden SDS’leriniz 453/2010 YönetmeliÄŸi Ek I Uyumlu mu?

Hatırlanacağı üzere, REACH YönetmeliÄŸi’nin Güvenlik Bilgi Formları (SDS) ile ilgili hükümlerini düzenleyen ve bu amaçla ilgili mevzuatı tadil eden 453/2010 sayılı yönetmelik 10 Aralık 2010 tarihinde yürürlüÄŸe girmiÅŸti.

453/2010 sayılı Yönetmelik, REACH YönetmeliÄŸi’nin Ek II’sinin yerini alan ve içinde iki ayrı yasal gereklilikler bütünü bulunan yeni Ek I ve II’yi aÅŸamalı olarak devreye sokmuÅŸtur. Bu yasal zorunluluklar CLP YönetmeliÄŸi’nde kullanılan lisan ve bu yönetmeliÄŸin yürürlüÄŸe giren hükümleriyle uyumlaÅŸtırılmıştır.

Oldukça karmaşık olan bu yönetmelikle ilgili, hükümlerinin nasıl yorumlanacağı hakkında detaylı bilgi veren bir rehber doküman ECHA tarafından 2011 yılının aralık ayında yayımlanmış bulunmaktadır. Yönetmelik tarafından tanımlanmış süre zarfında yasal uyum için yönetmeliÄŸin ÅŸart koÅŸmuÅŸ olduÄŸu özet bilgiyi ve temel bir yorumları aÅŸağıda bulabileceksiniz:

REACH kapsamında SDS hükümleri


REACH YönetmeliÄŸi, yürürlüÄŸe girmesinden öncekilerle karşılaÅŸtırıldığında SDS gereklilikleri hakkında yeni bir format getirmiÅŸ bulunmaktadır. Daha detaylı bahsetmek gerekirse, REACH Ek II genel düzende bir deÄŸiÅŸiklik (SDS’in 2 ve 3. Bölümlerinin yer deÄŸiÅŸikliÄŸi) ve SDS hazırlayan kiÅŸinin e-mail adresinin belirtilmesi zorunluluÄŸunu ortaya koymuÅŸtu.

Bu “yeni format”, REACH YönetmeliÄŸi’nin yürürlüÄŸe girme tarihi olan 1 Haziran 2008’den itibaren kullanılmaya baÅŸlanmıştır. Ancak takdir edileceÄŸi üzere, hali hazırda çok sayıda ürünü için birçok SDS’i dolaşımda olan firmalar için bu basit deÄŸiÅŸiklik bile oldukça zahmetli bir iÅŸ yükü anlamına gelmekteydi; dolayısıyla AB yetkili mercileri de, örneÄŸin ancak ürünün tehlikeli özellikleriyle ilgili yeni bir bilginin elde edilmesi nedeniyle SDS’te bir revizyon söz konusu olması gibi durumlarda bu yeni versiyonda ilgili format deÄŸiÅŸikliÄŸine gidilmesi yöntemine olur verdiler.

Bunun yanında REACH, aÅŸağıdaki durumlarda da SDS’lerin güncellenmesini ÅŸart koÅŸmaktadır (Madde 31.8):
* Risk yönetim tedbirlerine etki edebilecek veya tehlikeler hakkında yeni bir bilginin elde edilmesi;
* Bir iznin otorite tarafından verilmesi veya reddi;
* Bir kısıtlamanın uygulanması halinde. Bu tür durumlarda, madde veya karışımın gönderildiÄŸi tüm alıcılara en geç 12 ay içerisinde güncellenmiÅŸ SDS’in iletilmesi gerekmektedir.

DiÄŸer deÄŸiÅŸiklikler

453/2010 sayılı SDS YönetmeliÄŸi’nin I ve II numaralı eklerinin kademeli olarak REACH Ek II’nin yerini alması öngörülmüÅŸtür. Bu ekler temelde REACH Ek II ile benzerlikler taşımakla birlikte asıl amaç Avrupa BirliÄŸi’nin eski Tehlikeli Maddeler Direktifi (DSD – 67/548/EEC) ve Tehlikeli Müstahzarlar Direktifini (DPD – 99/45/EC) aÅŸamalı olarak 1272/2008 EC sayılı CLP YönetmeliÄŸi’ne aktarmak ve uyumlaÅŸtırmaktı.

Bunların arasındaki temel farklılıklar ise ÅŸöyle sıralanabilir:
* Ek I, madde sınıflandırma ve etiketlemelerinin hem CLP hem de DSD’ye; karışım sınıflandırma ve etiketlemelerinin ise sadece DSD’ye uygun olarak yapılmasını ÅŸart koÅŸmaktadır. Ayrıca, karışım SDS’lerinin içinde yer alan ve tehlike sınıflandırması bulunan içerik maddelerin hem DSD hem de CLP’ye göre sınıflandırmalarının, ilgili bilginin tedarikçiden temin edilmesi halinde DPD tarafından belirlenmiÅŸ konsantrasyon limitlerine uygun ÅŸekilde yer alması da bir gerekliliktir.

*Ek II, madde ve karışım sınıflandırma ve etiketlemelerinin sadece CLP’ye uygun olarak yapılmasını ÅŸart koÅŸmaktadır. Ayrıca yine bu eke göre, karışımlarda bulunan ve CLP YönetmeliÄŸi kapsamında tehlike sınıflandırması bulunan içerik maddelerin yine CLP’nin konsantrasyon limitleri kullanılarak SDS’lerde yer alması yasal gerekliliktir.

GörüldüÄŸü gibi, her iki ek de REACH Ek II’ye göre kayda deÄŸer deÄŸiÅŸiklikler getirmektedir. Temelde, 453/2010 Ek I ve II’si tehlikeler, riskler ve risk yönetim tedbirleri hakkında çok daha ayrıntılı bilgi talebini ÅŸart koÅŸmaktadır.

Yürürlük

453/2010 sayılı yönetmeliÄŸin yürürlüÄŸe girme kronolojisi madde ve karışımlar için aÅŸağıdaki takvimi takip etmektedir:
Maddeler
* 1 Aralık 2010’dan önce: madde tedarikçileri (kendi tercihleriyle CLP YönetmeliÄŸi hükümlerini uygulamak isteyenler) Ek I’i uygulayabiliyorlardı;
* 1 Aralık 2010’dan itibaren: madde tedarikçileri için Ek I’in uygulanması bir zorunluluk haline geldi. Ancak bunun ÅŸöyle bir istisnası vardı; ilgili ürün SDS’i REACH YönetmeliÄŸi Madde 31.9 uyarınca bir güncelleme gerektirmediÄŸi veya yeniden sınıflandırılıp etiketlenmesi ÅŸartı ortaya çıkmadığı hallerde 1 Aralık 2010 tarihinden önce piyasaya arz edilmiÅŸ olan madde SDS’leri 1 Aralık 2012 tarihine kadar üzerlerinde herhangi bir deÄŸiÅŸiklik yapılmadan kalabileceklerdi.
*1 Aralık 2012’den itibaren: madde tedarikçileri Ek I’i uygulayacaktır.
* 1 Haziran 2012’ten itibaren: madde tedarikçileri Ek II’yi uygulayacaktır.

Karışımlar

* 1 Aralık 2010’dan önce: karışım tedarikçileri (kendi tercihleriyle CLP YönetmeliÄŸi hükümlerini uygulamak isteyenler) Ek I veya Ek II’yi uygulayabiliyorlardı. (Ek II’yi uygulamayı tercih etmeleri durumunda, SDS’te karışımın ve karışım içerisinde yer alan içerik maddelerin sınıflandırmalarının hem DSD/DPD hem de CLP’ye uygun olarak yer alması gerekiyordu).
* 1 Aralık 2010’dan itibaren: karışım tedarikçileri, (yukarıda bahsedilen) Ek II’yi uygulamadıkları takdirde, Ek I’i uygulamalıydılar. Yine bu durumun da, 1 Aralık 2010 tarihinden önce en az bir kereye mahsus olacak ÅŸekilde karışımların herhangi bir alıcıya tedarik edilmiÅŸ olması halinde ortaya çıkan bir istisnası bulunuyordu. Böyle bir durumda (herhangi bir “güncelleme” olmaması koÅŸuluyla) var olan SDS’ler kullanılabilmekteydi.
* 1 Aralık 2012’den itibaren: karışım tedarikçileri, (yukarıda bahsedilen) Ek II’yi uygulamadıkları takdirde Ek I’i uygulayacaklardır. 
* 1 Haziran 2015’ten itibaren: karışım tedarikçileri bu tarihten sonra Ek II’yi uygulamak zorundadırlar. Bu durumun, ilgili ürün 1 Haziran 2015 tarihinden önce piyasaya arz edilmiÅŸ ve CLP’ye uygun olarak yeniden etiketleme ve ambalajlama gerektirmemeleri veya bir “güncelleme” zorunluluÄŸu olmaması halinde 1 Haziran 2017’ye kadar SDS’lerin herhangi bir deÄŸiÅŸikliÄŸe uÄŸramamaları yönünde bir istisnası bulunmaktadır.
* 1 Haziran 2017’den itibaren: karışım tedarikçileri Ek II’yi uygulamak zorunda olacaklardır.

Ä°lgili rehber doküman

453/2010 sayılı yönetmelik, özellikle de Madde 2.7’nin uygulanmasıyla ilgili birtakım soru iÅŸaretleri barındırmaktaydı. Bu, karışım tedarikçilerinin 1 Aralık 2010 tarihinden önce “en az bir kere” herhangi bir alıcısına SDS iletmesi halinde, SDS’lerin Ek I’e uygun olması gereken tarih olan 30 kasım 2012’ye kadar tedarikçilere önceki formatlarında devam etme hakkı tanımaktaydı. Tabi ki, “REACH YönetmeliÄŸi Madde 31.(9)’a halel getirmeksizin” ÅŸartına uymak kaydıyla.

DiÄŸer bir muÄŸlak nokta ise, tedarikçilerin alıcılarına 1 Aralık 2010 tarihinden önce orijinal REACH Ek II gerekliliklerine (herhangi bir revizyon olmaması halinde muhtemelen eski gereklilikler) uygun olarak düzenlenmiÅŸ SDS’leri sunmaları ya da yine bu tarihten önce yeni müÅŸterileri için yeni ÅŸartları karşılamalarını gerektiren SDS’ler göndermeleri halinde 30 Kasım 2012 tarihine kadar Ek I uyumlu SDS hazırlayıp göndermelerinin zorunlu olup olmadığı konusu idi.

Tabi ki, REACH Madde 31(9)’a göre bir SDS güncellemesinin gerekli olduÄŸu durumu da içerecek biçimde bir REACH kaydı sonrasında oluÅŸturulması zorunlu olan maruziyet senaryosu eklenmiÅŸ “geniÅŸletilmiÅŸ SDS”in yine Madde 31(9) kapsamında bir “güncelleme” sayılıp sayılmayacağı gibi konular da soru iÅŸaretlerine yol açmaya devam etmekteydi.

Bu ve bunun gibi konular firmalar açısından ticari uygulamalarında yansıma bulduÄŸundan, ECHA 2011 yılının aralık ayında yayımlamış olduÄŸu “Güvenlik Bilgi Formlarının Derlenmesine Yönelik Rehber Doküman” da (Ref: ECHA-2011-G-08.1-EN) bu soru iÅŸaretlerine detaylı açıklamalar getirmiÅŸ bulunmaktadır.

Haber özetimizde de bahsettiÄŸimiz gibi ve yukarıda detaylı olarak sunulan kronolojik uyum ajandası dahilinde AB Bölgesi’ne kimyasal madde ve/ veya karışım ihraç eden firmalarımızın Güvenlik Bilgi Formlarını 453/2010 sayılı yönetmeliÄŸin ilgili Ek I ve II’sine uygun biçimde modifiye etmeleri, AB ticaretlerinde herhangi bir yasal engelle karşılaÅŸmamaları için hayati önemi haizdir.


 Daha detaylı bilgi ve destek için CRAD ekibi ile temas saÄŸlayabilirsiniz.

 

 

 

 

 

BAÅžVURU FORMU

İLETİŞİM BİLGİLERİ