BUGÃœNDEN Ä°TÄ°BAREN YENÄ° A.B. KURALLARI YANILTICI BÄ°LGÄ°LERLE MÃœCADELE EDÄ°YOR VE A.B. PAZARINA DAHA GÃœVENLÄ° KOZMETÄ°K ÃœRÃœNLER SUNUYOR.
İçerik ekleme tarihi : 15-07-2013
Bugünden itibaren, A.B. içinde üretilen veya diÄŸer ülkelerden ithal edilerek maÄŸaza raflarındaki yerlerini alan kozmetik ürünler, tüketiciler için iyileÅŸtirilmiÅŸ güvenlik standartları ile daha iyi ve güvenilir bilgi saÄŸlayan Kozmetik YönetmeliÄŸine tamamen uyumlu olmalıdır.
Kozmetik ürünler sadece makyaj malzemeleri, parfümler ve tıraÅŸ losyonlarını kapsamaz; bunlardan baÅŸka güneÅŸ kremi, diÅŸ macunu ve temizleyici ürünler gibi günlük gerekliliÄŸi bulunan ve tüketicilerin saÄŸlığı için çok önemli olan ürünleri de kapsar.
Ürünlere daha fazla güven duyulması tüketicilere olduÄŸu kadar üreticilere de yarar saÄŸlar. Kozmetik sektörü, sektördeki birçok dünya lideri firma ve 4000’in üzerindeki kozmetik üreticisiyle birlikte küreselleÅŸen ekonomide A.B. için geniÅŸ bir alandır. Sektör doÄŸrudan ya da dolaylı olarak 1,5 milyon iÅŸ imkanı saÄŸlar.
2009 yılında kabul edilen Kozmetik YönetmeliÄŸi, yeni kurallara uyum saÄŸlamak için bir geçiÅŸ dönemini takiben 11 Temmuz 2013’te yürürlüÄŸe girmiÅŸtir. 2009 yılında Konsey ve Parlamento tarafından kabul edilen Kozmetik YönetmeliÄŸi ile getirilen en önemli deÄŸiÅŸiklikler ÅŸunlardır:
Kozmetik ürünler için iyileÅŸtirilmiÅŸ güvenlik gereklilikleri: Bugünden itibaren üreticilerin artık piyasaya bir ürün sunmadan önce ürün güvenliÄŸi raporunun hazırlanması sırasında bazı özel gereklilikleri takip etmeleri gerekir.
Sorumlu kiÅŸi kavramının tanıtımı: Avrupa BirliÄŸi çerçevesinde, sadece ’sorumlu kiÅŸi’ olarak bir tüzel veya gerçek kiÅŸinin atandığı ürünler piyasaya sürülebilir. Yeni kozmetik yönetmeliÄŸi, sorumlu kiÅŸi kimliÄŸinin kesin tanımına imkan verir ve gerekliliklerini ana hatlarıyla net olarak belirtir. Sorumlu kiÅŸi, olası bir denetim durumunda ürünün güvenlik deÄŸerlendirmesini içeren ürün bilgi dosyasını bulundurmalıdır.
A.B. tarafından piyasaya sürülen tüm kozmetik ürünlerin merkezi bildirimi: Üreticinin bir kereye mahsus olarak ürün bildirimi yapması gerekir - A.B. Kozmetik Ürün Bildirim Portalı (CPNP). Portalda kayıtlı bilgi, olası kazalar durumunda ulusal Anti-Zehir Merkezi çalışanlarının saniyeler içinde ürünlerin bileÅŸimine eriÅŸmesini ve yetkili makamların piyasa gözetimi yapması amacıyla, A.B. pazarına arz edilen tüm kozmetik ürünlerin bilgisine kolaylıkla ulaÅŸmasını saÄŸlayacaktır.
Ä°stenmeyen ciddi etkilerin raporlamasının tanıtımı: Sorumlu kiÅŸinin istenmeyen ciddi etkileri yetkili ulusal makamlara bildirme zorunluluÄŸu olacaktır. Yetkili makamlar ayrıca kullanıcılar ve saÄŸlık uzmanlarından gelen bilgileri toplama ve diÄŸer A.B. Üyesi Devletlerle bu bilgileri paylaÅŸma yükümlülüÄŸünde olacaktır.
Kozmetik ürünlerde nanomalzemelerin kullanımı için yeni kurallar: Nanomalzeme içeren renklendiriciler, koruyucular ve UV-filtreleri açıkça ruhsatlandırılmalıdır. Kozmetik YönetmeliÄŸi ile sınırlandırılmayan nanomalzeme içeren diÄŸer ürünler, eÄŸer komisyonun ürün konusunda endiÅŸeleri varsa A.B. düzeyinde tam bir güvenlik deÄŸerlendirilmesine tabi olacaktır. Nanomaddenin adından sonra parantez içinde 'nano' ibaresi içindekiler listesinde etiketlenmelidir; örneÄŸin ‘’titanyumdioksit (nano)’’ ÅŸeklinde olmalıdır.
Ek olarak, bugün kabul edilen yeni bir Komisyon YönetmeliÄŸi kozmetik ürünlerin iddiaları için ortak bir kriter belirler. Ürünlerine bir iddia, örneÄŸin ‘’ 48 saat etkili’’ gibi bir ifade koymak isteyen üreticiler altı ortak kriteri takip etmek zorunluluÄŸunda olacaktır. Bunlar; yasal uyumluluk, doÄŸruluk, kanıtlayıcı veri, dürüstlük, adalet ve bilinçli karar verme ÅŸeklindedir. Ulusal Yetkili Makamların böylece, ürünler için iddia edilen bu ifadeleri kontrol etmesi mümkün olacaktır.